12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLegenda petitionarului Ion Badea

Legenda petitionarului Ion Badea

Povestea lui o spune de-a fir a par fiecare locuitor al comunei Murgasi si fiecare institutie are in arhive câteva zeci de reclamatii sau câte un proces in care a fost târâta de „legendarul“ Ion Badea din Murgasi.


 Cu toate ca a trecut mai bine de un an de la moartea lui Ion Badea, pe ulitele Murgasiului inca se mai vorbeste despre batrânul care mergea numai pe mijlocul strazii, cu cârja ridicata amenintând in stânga si-n dreapta pe toti cei care ii ieseau in cale, si care facea câte o reclamatie pe zi. Fiecare institutie din tara a primit câteva zeci de reclamatii care incepeau intotdeauna asa: „Badea Ion, veteran de razboi, cu lacrimi in ochi si suflet, bolnav de plamân in timpul celui de-al doilea razboi mondial, va anunt urmatoarele…“. Cel mai mult ii placea insa sa-l reclame pe primarul Constantin Nedelea, iar daca gasea si câte un motiv de proces, atunci satisfactia batrânului era garantata. „N-a ramas institutie unde sa nu ajunga. A fost si la Cotroceni de câteva ori si trei prefecti au venit la Murgasi pentru el, iar intr-un final domnul Popeci mi-a spus ca numai moartea ma scapa de el si asa a si fost. Nu am rasuflat niciodata mai usurat când a murit cineva ca atunci când am auzit ca s-a dus nea Badea. Asa ceva nu s-a mai pomenit, când se schimba un director el imediat afla si se ducea cu o reclamatie, iar in prefectura i se pusese interdictie. Când a vazut asta, nea Badea s-a apucat de greve si statea cu zilele in fata institutiei cu placuta de gât pe care isi scrisese povestea“, a spus primarul Constantin Nedelea.


S-a legat la sireturi cu „mâna rupta“


Batrânul incerca din rasputeri sa atraga simpatia autoritatilor. Cu toate ca avea pensie buna, se imbraca saracacios, purta cârje, desi nu era schiop, mergea mereu in audiente cu mâna legata dupa gât si se muta in partidul opus primarului. „Daca eu eram la PD, el trecea la PSD, si invers, ca sa aiba mai multa credibilitate. Când pleca undeva, la prefectura sau in instanta, isi lua mereu cârjele si isi lega o mâna cu bandaj trecut dupa gât. Prin curte se descurca si fara cârje, dar la procese nu se ducea niciodata fara ele“, a spus primarul. Cei mai terorizati de nea Badea au fost vecinii acestuia, care trebuia mereu sa dea câte o declaratie la politie ca sa contrazica reclamatiile care mai de care mai nastrusnice ale batrânului. „Spunea ca ii tinem calea noaptea, ca vrem sa-l omorâm, ne-a târât de vreo 11 ori pe la tribunal si ne-am facut de râs pe acolo. Odata, la un proces, i se desfacusera sireturile si el repede, sa si le lege, a scos mâna din bandaj. A râs in hohote judecatoarea si si-a dat femeia seama cu cine are de-a face“, a povestit Constantin Scarlat, unul dintre vecinii lui Ion Badea. Gheorghita Sisu nu a vorbit cu vecinul ei 11 ani si se ferea si sa se uite la el, ca sa nu ii aduca politia si judecatorii pe cap. „Ii venise rau de tot nebunia si mai bine nu il bagai in seama. Nici nu mai stiu de câte ori m-a amenintat, de parca procuratura si politia erau ale lui“, a spus Gheorghita Sisu.


Monumentul eroilor cu poza familiei Badea


Cu toate ca mai toata pensia si-o cheltuia pe coli si pixuri, atât de necesare sutelor de reclamatii pe care le-a facut de-a lungul vietii, Ion Badea a lasat totusi ceva in urma – un monument al eroilor pe care a pus poza familiei sale. „A construit fara autorizatie monumentul eroilor, dar ce puteam sa-i facem? Domnul Cernatescu a spus sa-l amendez, dar el facea reclamatii si procese fara sa ii fi facut cineva ceva. Va dati seama ce ar fi iesit daca ii mai dadeam amenda? Acum nu stim ce o sa facem cu el. Ar fi pacat sa il darâmam, dar nu putem tine un monument al eroilor cu poza unei familii“, a precizat primarul Nedelea. Din pacate, nea Badea nu mai este ca sa ii raspunda cu o noua reclamatie primarului care nu intelege cât de important este pentru comuna Murgasi acel monument al eroilor si al familiei lui. Un cal naravas a dat intr-o noapte peste batrânul care mergea pe mijlocul strazii. Suparat ca animalul nu-l ocoleste, a ridicat cârja si a spus „eu sunt veteran de razboi“, iar calul i-a raspuns lovindu-l cu copita in cap. A murit la câteva zile dupa aceea, convins fiind ca pe lumea cealalta il asteapta o viata la fel de palpitanta, pentru ca el a donat sume importante tuturor bisericilor din sat. Daca nu va fi asa, Ion Badea va face o noua reclamatie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS